Om Bilens dag

Hvert år siden 2001 har NAF avd. Sarpsborg og Rakkestad arrangerer Bilens Dag. Datoen har tidligere vært den siste lørdagen i august, men se vårt program / Tid og Sted-side for riktig dato. Arrangementet blir også i år gjennomført med god hjelp av våre samarbeidspartnere.

Medlemmer som har - eller kjenner noen andre som har, gamle eller spesielle biler, motorsykler eller andre kjøretøyer, bes henvende seg til en av styrets medlemmer eller registrere seg via disse sidene hvis man ønsker utstillingsplass.

 

Kort om Bilens Dag:

Ideèn om Bilens Dag dukket opp når vår NAF-avdeling fylte 75 år i 2001.

Det var egentlig litt tilfeldig. Vår tidligere formann, Tore Pettersen, kom i kontakt med Rolf Erling Bøe, og Rolf Erling hadde et ønske om en eller annen utstilling av biler i St. Mariegt. Da det samtidig var et jubileum hos NAF, fant vi ut at dette kunne jo bli en flott markering. Tore Pettersen hadde gode forbindelser med bilbransjen i byen, og de tente også på ideèn. Vidar Thon og Lyder Buflod, som er midt i veteranbilmiljøet, ble kontaktet, og Tore og jeg begynte å reise til Høk Kro hver torsdag for å samle biler.

Vi bestemte oss for å prøve og skaffe frem en bil fra hvert årstall siden starten av Sarpsborgs NAF-avdeling i 1926. I tillegg til disse kom bilbransjen med nye biler på torvet. I løpet av ganske kort tid fikk vi veldig mange henvendelser, og utvelgelsen av biler gikk som en drøm!

Vi hadde på forhånd fått en avtale med Sarpsborg kommune og handelstand om at vi kunne bruke hele torget og St.Mariesgt.

Dagen nærmet seg, og spenningen var stor. Et arrangement som dette er umulig å planlegge ned til minste detalj, så vi var en ganske urolig gjeng som møtte opp på parkeringsplassen i Kirkegata lørdag morgen for 9 år siden, været var med oss, sola skinte og alle som har arrangert utendørs vet jo hvor mye været har å si for et vellykket arrangement!

Men det viktigste var jo om alle de forhåndspåmeldte bilene ville komme. Vi skulle som sagt ha en bil fra hvert årstall, og alle som kjører ”gammæl bil”, vet jo at noen ganger skjer det ting, og her var det jo en del biler som var 70- 75 år gamle, men utrolig nok, alle var på plass før kl 10.00.

Det gikk ikke mange minuttene før ”St’n” var stinn av folk, publikum strømmet til i store mengder, og Sarpsborg Arbeiderblad skrev i sin artikkel på mandag at arrangementet hadde trukket 15 000 til 20 000 mennesker til byen og kunne sammenlignes med 17.mai i antall besøkende. Dette var og er et gratis arrangement, så her kunne man ta med seg hele familien uten å måtte legge ut penger. Det vi ser en del av på Bilens Dag, er nettopp en del besteforeldre som har med seg barnebarna for å se på biler som var populære i deres ungdomstid.

Mange har også sagt til oss i ettertid at de har møtt folk i byen på denne dagen, som de ikke har sett på over ”30 år”, og det er jo veldig morsomt!

Det ble snakket mye om Bilens Dag i tiden etter, og vi ble stadig oppfordret til å gjøre dette om igjen, både for våre 5500 medlemmer i Sarpsborg og Rakkestad, og for resten av distriktets befolkning. Etter hvert ble det faktisk et krav, og vi bestemte oss på høstparten for å prøve på nytt i 2002, og resultatet har blitt en årviss tradisjon i Sarpsborg.

Etter hvert har det blitt flere og flere ”andre” biler også, som Ferrari, Porsche, Lotus etc. Dette er ikke veterankjøretøy over 30 år, men biler som det er svært få av, og ikke noe man ser hver dag i Norge.

Nytt i 2008 var at vi for første gang tok i bruk Kulåsparken i byen i tillegg til St.Mariesgt. Dette viste seg å være svært populært, og vi vil også i år bruke parken som er en perfekt ramme om et arrangement som dette. Vi gjør det da på den måten at distriktets bilforhandlere

med nye biler blir presentert i gågata, og veteraner og spesielle biler holder til i Glengsgata og Kulåsparken.

Vi har til nå bare snakket bil, men vi skal ikke ”glemme” kanskje det viktigste transportmiddelet, nemlig motorsykkelen. Det hadde i alle år etter krigen vært importlisens for biler frem til ca. 1960, og det var stor mangelvare for 50- og 60-tallets mennesker, hvem husker vel ikke Borregaards ”trekk tredve”-mopeder! Alle som ville, fikk moped, og det ble trukket 30 kroner i månden av lønna!

I år er det 10. gangen vi arrangerer, og vi håper selvfølgelig på både rekorddeltagelse, nydelig vær og publikumsrekord. Vi holder også i år en såkalt defilering av ca. 20 spesielle biler i Kulåsparken ved scenen. Her vil man ta frem en og en bil og prate litt med eierne om bilen. Hvorfor vi holder på med dette, er først og fremst bilinteresse og ikke minst at bilen er kommet for å bli, og dette er en fantastisk fin måte å vise frem hva bilen betyr samtidig som man kan se utviklingen i bilmateriellet fra de tidligere tider. Man kan enkelt si det slik at alle mennesker med våre krav til levestandard og bevegelsesfrihet, er helt avhengig av bilen. Tror det ville blitt et kjempesjokk for de fleste hvis de en dag våknet og var nødt til å ta beina fatt eller vente på et kollektivt transportmiddel.

Det sosiale livet vi er kjent med, ville dø ut ganske raskt.

For Sarpsborgs befolkning tror vi Bilens Dag gjør at sarpinger blir ennå mer stolte av Sarpsborg, og vi får vist den frem på en flott måte!

NAF avd. Sarpsborg og Rakkestad